„Slow food łączy przyjemność z jedzenia z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą”

Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global

Wydarzenia

Jak skutecznie uciec z miasta?

KIEDY: 19 kwietnia (niedziela) godz. 11:00

GDZIE: VitalBistro Bar, ul. Jagiellońska 55A

Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu Być Slow.
Tym razem zastanowimy się o tym JAK SKUTECZNIE UCIEC Z MIASTA.

Ucieczki z miasta to nowy, ogólnoeuropejski trend.
Tęsknotę za wsią sielską i anielską, za ciszą i spokojem, których brakuje mieszkańcom dużych miast, skutecznie podsycają literatura popularna, seriale telewizyjne czy filmy w stylu "U pana Boga za piecem"
Z raportu "Polska wieś 2014" wynika iż wiejska populacja przybyszów z miasta stanowi dziś w Polsce 8 procent. A około 40 procent mieszczuchów chciałoby się przeprowadzić na wieś.

Podczas naszego slowfoodowego spotkania o tym jak naprawdę żyje się na wsi i jak skutecznie na nią uciec z miasta opowiedzą nam zaproszeni goście:
Ewa i Marcin Wiechowscy z Włodowa
Katarzyna i Grzegorz Łaski ze wsi Złotna
Joanka Szewczyk z Ziemięcina

Całość poprowadzi nasz ulubiony dziennikarz kulinarny Paweł Loroch.

Więcej o naszych gościach:

Ewa i Marcin
Ona - biotechnolog, on - absolwent psychologii. Podczas pobytu w Anglii, wzięli udział w jednym z kursów Cider and Perry Academy. Kiedy więc trzy lata temu przenieśli sie na Warmię mieli już pomysł - założyć własną, lokalną cydrownię. Z pierwszego ogólnopolskiego konkursu cydrowego o medal Enoexpo 2014 przywieźli 6 medali, w tym dwa złote. Cydr z Kwaśnego Jabłka niewiele ma wspólnego z tymi, które możemy kupić w supermarketach. To "wyższa szkoła jazdy". Przekonacie się sami podczas spotkania.

Kasia i Grzegorz
Gdy praca w korporacji stawała się coraz mniej satysfakcjonująca postanowili wyprowadzić się z Warszawy. W 2011 roku kupili diwe kozy, dziś mają ich około setki. Pierwsze sery wyprodukowali wiosną 2012 roku. Mimo krótkiego stażu w serowarstwie mają już pierwsze sukcesy. Ich sery ceni guru zagrodowego serowarstwa Gienio Mientkiewicz. Dostali tez nagrodę podczas ogólnopolskiego festiwalu Święto Wina i Sera we Wrocławiu.

Joanka
Po studiach na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie postanowiła wrócić do Ziemięcina na Mazowszu gdzie większość jej licznej rodziny zajmuje się sadownictwem. Joanka to urodzona aktywistka. Wspiera rozwój branży rolnictwa ekologicznego, promuje inicjatywy Rolnictwa Wspieranego Społecznie, organizuje u siebie Wiśnio i JabłkoBranie w ramach, którego konsumenci przyjeżdżają do gospodarstw i sami zrywają owoce.

Podczas spotkania będziecie mieli możliwość zakupu: cydrów, kozich serów, soków oraz olejów tłoczonych na zimno, przetworów owocowych, miodów, piwa na własnym słodzie i chmielu, chleba.


Dobra wiadomość dla rodziców:

W czasie spotkania planujemy warsztaty kulinarne dla dzieci (6~12 lat). Zrobimy razem drożdżówki.. Czemu drożdżówki? Bo domowe to zupełnie co innego no i przecież wiadomo, że nie ma mowy o żadnym następcy tego smacznego ciasta. Zwłaszcza w "sreberku".

Chętni do zapisu dzieci proszeni są o zgłoszenie tego w mailu do dnia 15 kwietnia br:) - ilośc miejsc ograniczona więc kto pierwszy ten ... - varsavia@slowfood.waw.pl

 

Będzie też możliwość zagrania w pierwszą na polskim rynku kulinarną planszówkę. Dla najmłodszych do zabawy, dzięki uprzejmości Sante, kulinarne pluszaki



MIEJSCE: VitalBistro Bar na Jagiellońskiej (tam gdzie ostatnio tak dobrze nam się "kaszowało")


Partnerzy wydarzenia:
Sante
VitalBistro Bar
EkoJabłka z Ziemięcina
Kwaśne Jabłko
Kozia Farma Złotna
oleje na zimno od Jerzego
Tomek i Mela - miody/przetwory/powidła śliwkowe wędzone,
Mariusz z Chłopów Bosych - piwa (na własnym słodzie i chmielu), zboża i chleby.

Więcej...

Zapisz się na nasz newsletter!