Przepisy z Kucharza Doskonałego

 

Slow Food Warszawa już po raz drugi ogranizował warsztaty dla instruktorów i rodzin ww osób. Tym razem tematem było poszukiwanie zdrowego smaku. Bowiem jak powiedział Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global: „Slow food łączy przyjemność z jedzenia z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą”

 

Więcej...

Fasola i ślimak spod znaku Slow Food

Slow Food Warszawa zostało zaproszone do organizacji pokazu kulinarnego podczas gali Konkursu Kucharz Doskonały 2015, która odbyła się 28 maja br.  Konkurs ten dedykowany jest osobom z niepełnosprawnością intelektualną Celem oszukiwanie kreatywnych i przeciwdziałających rutynie sposobów realizacji tradycyjnych form rehabilitacji tej grupy osób. W tym roku Konkurs poprowadził Paweł Loroch, znany i lubiany dziennikarz radiowy. A Warszawskie Convivium Slow Food zaprezentowało pasty fasolowe.

Więcej...

Wyjazd Studyjny - Skarby Serowara

Skarby Serowara to pierwsza studyjna wyprawa autokarowa Slow Food Warszawa. Pierwsza ale nie ostatnia. Bawiliśmy się świetnie więc penetracje smakowe i kulinarne będziemy powtarzać cyklicznie.

Więcej...

Życie w rytmie slow – Warmia

Życie może byc w rytmie disco lub cza-cza...przynajmniej wg. wyszukiwarki Google.... A wokół nas szybkośc, ruch, permanentnie niezmienna zmiana. Oczywiście w tej rzeczywistości najpopularniejszym "trendem" jest trend slow. Jednak slow life to nie tylko moda to możliwa ewentualnośc...W niniejszym artykule polecamy slow miejsca na Warmii.

Więcej...

Jeżdżąc po jabłkach czyli optymiści na Warmii Ewa i Marcin z Kwaśnego Jabłka

Ewa i Marcin z Kwaśnego Jabłka przenieśli się na Warmię (ona bio-technolog, on po psychologii) trzy lata temu. Idea lokalnej cydrowni zrodziła się podczas pobytu w Anglii na kursie w Cider and Perry Academy. Zaowocowała doskonale bo w pierwszym ogólnopolskim konkursie cydrowym o medal Enoexpo 2014 ich cydry zdobyły 6 medali, w tym dwa złote. 

Więcej...

Rozmowa z hipsterką wiejską Joanką Szewczyk

Joanka jest aktywistką, wspiera rozwój branży rolnictwa ekologicznego, promuje model RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie), a także organizuje Wiśnio i JabłkoBranie w ramach, którego konsumenci przyjeżdżają do gospodarstw i sami zrywają owoce.

Więcej...

Kłopotliwa kuchnia Mazowsza

O tradycjach kulinarnych wspomina się najczęściej w aspekcie świąt. W prasie wypowiadają się historycy i antropologowie a specjaliści od kuchni prześcigają się w podawaniu najlepszych lokalnych przepisów. W Mazowieckim Centrum Kultury i Sztuki czy w skansenie ziemi mazowieckiej w Sierpcu możemy też uczestniczyć w przygotowaniach do typowych wigilijnych wieczerzy czy wielkanocnych śniadań. 

Więcej...

Warszawa od kuchni

Kiedy pytam znajomych o kuchnię warszawską zazwyczaj są zdziwieni. Dla większości Warszawa pozostaje kulinarnym zlepkiem tego co przywieziono tu w osławionych „wekach i słoikach” na przestrzeni ostatniego wieku i gastronomicznych mód z mniej lub bardziej obcych krajów...

Więcej...

Wytwórcy żywności w duchu slow - Mazowsze i okolice, Ziembińscy

Rolnictwo ekologiczne nic innego jak sposób gospodarowania o      „możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, bazujący na środkach naturalnych (płodozmian, nawozy organiczne, niechemiczne środki ochrony roślin i żywienia zwierząt), zapewniający trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość produktów rolniczych.”

Więcej...

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie

Śledź zwany Srebrem Bałtyku lub Zasolonym Królem należy do rodziny śledziowatych tak jak szproty i sardynki. Trzeba przyznać, że to ważna rodzina bo śledziowate zajmują pierwsze miejsce w światowych połowach rybołówstwa. Są wykorzystywane przede wszystkim z powodu mięsa nadającego się do użytku w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu lub zasoleniu, w postaci konserw i marynat.

Więcej...

Bar mleczny - temat prawdziwie slow

Jeszcze kilka lat temu chodzenie do baru mlecznego było „obciachem” dla jednych lub koniecznością dla innych. Dziś jednak już nie wiele osób traktuje ten rodzaj barów jako pozostałość po PRL-owskiej kulturze gastronomicznej. Lunch w barze mlecznym jest „trendy” choć nadal nie przystoi prawdziwemu smakoszowi. Ale czy na pewno?

Więcej...

Zapisz się na nasz newsletter!