Przepisy z konkursu Kucharz Doskonały

 

Kucharz Doskonały” to konkurs, który pojawił się na mapie kulinarnych wydarzeń Warszawy 10 lat temu. Dzięki niemu osoby zagrożone wykluczeniem społecznym z uwagi na niepełnosprawnośc intelektualną mogą zaistniec jako prawdziwi mistrzowie kuchni. Osoby z Niepełnosprawnością Intelektualną stanowią ponad 12% ludności Polski – to właśnie wyrównywanie ich szans rozwojowych stanowi główny cel konkursu, dążąc do nadania nowej wartości pracy rehabilitacyjno-terapeutycznej z dorosłymi ludźmi.

Więcej informacji na temat konkursu:

http://wtz.otwartedrzwi.pl/kucharz-doskonaly-2016/

 

Załączamy przepisy na każdy dzień tygodnia przygotowane przez panią Katarzynę Błażejewską-Stuhr i opracowane przez Ewę Tinę Szafranowicz.

 

 

PONIEDZIAŁEK

Dobry początek tygodnia: jaglanka lub truskawkowy shake

1 szklanka mleka np. owsianego

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

½ szklanki truskawek

½ banana

1 łyżeczka tahini*

odrobina wanilii

 

Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać gorącą wodą, bo inaczej będzie gorzka, można wsypać na sitko i polać gorącą wodą. Można też zalać gorącą wodą i za chwilę ją odlać. Taką opłukaną kaszę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy maleńką szczyptę soli i gotujemy, aż będzie miękka. Czasami trzeba dolać trochę wody, bo kasza jeszcze nie jest miękka, a może się przypalić. Czasami też jest już miękka, a dalej jest w niej woda. Wtedy odkrywamy pokrywkę na chwilę, żeby woda wyparowała, gdy jest jej za dużo – wodę odlewamy. Dodajemy wanilię i tahini oraz pokrojone owoce.

Miksujemy już wystudzoną kaszę dodając pozostałe składniki tak by otrzymac koktail.

 

Piegowate placuszki z cieciorki z grillowanymi warzywami

150 g ugotowanej cieciorki

2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem

2 jajka

1 cukinia

po 1 papryce: żółtej i czerwonej

czerwona cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju

szczypta soli

Zmiksowac cieciorkę, siemię i cebulę. Dodac jajka i wymieszac wszystkie składniki. Smażyc na patelni na niewielkiej ilości oleju. Paprykę pokroic w piórka a cukinię w plasterki. Ugrillowac. Na każdym placuszku ułożyc ugrillowane warzywa.


WTOREK

Zielony koktail na odpornośc

3 liście jarmużu

1 ogórek

1 łodyga selera naciowego

4 gałązki natki

1/2 łyżeczki oleju lnianego

1/2 szklanki wody

2 średnie pomidory

Powyższe składniki można wycisnąc w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Na końcu dodajemy olej lniany.

 

Sałatka smaczna na ciepło i na zimno

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1 papryka

1/2 cukinii

1 mały por

Garść kiełków

2 łyżki sezamu

2 łyżki pokrojonej w kostkę fety

2 łyżki kukurydzy

łyżeczka oleju dyniowego

kilka łyżek masła klarowanego (do smażenia)

Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Cukinię i pora pokroic i podsmaży na maśle klarowanym. Paprykę pokroic w kostkę. Sezam podpraży na suchej patelni. Wymiesza wszystkie składniki.

 

ŚRODA

Koktail przyśpieszający metabolizm

garśc szpinaku

1 gruszka

plasterek melona

1 truskawka

kilka liści szałwi (może być smakowa: melonowa, ananasowa)

Powyższe składniki można wycisnąc w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Najprostrze będzie ich zblenderowanie. Wypic od razu po przygotowaniu.

 

Baton musli

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki pestek słonecznika

¼ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki siekanych migdałów

¼ szklanki siemienia lnianego

½ szklanki suszonej żurawiny

50 g masła

łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego

 

Płatki, pestki i orzechy podprażyc na patelni i przesypac do miski. Wymieszac z żurawiną i siemieniem lnianym. W rondelku rozpuścic masło i wymieszac je z syropem klonowym, a gdy ostygnie zalac syropem suche składniki. Foremkę do ciasta wyłożyc papierem do pieczenia i rozsmarowac na nim masę. Zostawic na kilka godzin w lodówce, następnie wyciąc i pokroic ostrym nożem na kształt batonów. Wyjac rano, zapakowac w papier śniadaniowy i zabrac ze sobą.

Przechowują się dobrze w lodówce przez 2-3 dni.

 

CZWARTEK

koktail na bystry umysł

1 burak

1 grejpfrut

1 szklanka malin

1 łyżka chia*

1 szklanka wrzątku

Nasiona zalewamy wrzątkiem. Przestudzamy. Owoce wyciskamy w wyciskarce do owoców lub w sokowirówce. Mieszamy z nasionami.

 

Słodkie kuleczki orzechowe w kokosie

Garść orzechów włoskich

Garść orzechów laskowych

Garść orzechów nerkowca lub innych dowolnych

Łyżka tahini (pasta z sezamu)

Łyżka pasty z migdałów lub masła orzechowego

6 suszonych śliwek namoczonych w gorącej wodzie

2 łyżki otrąb

Wiórki kokosowe do obtaczania

Zmiksowac wszystkie składniki. W dłoniach uformowac kulki i obtoczyc je we wiórkach kokosowych. Kulki najlepiej przechowywać w lodówce.

 

PIĄTEK

koktail na uspokojenie

1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

1 banan

1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego

garśc listków melisy

Banana, jagody i melisę blenderujemy z odrobiną mleka. Następnie dodajemy do reszty mleka i dokładnie mieszamy.

 

Sałatka z quinoa

1 szklanka quinoa*

1 jabłko

50g zielonego groszku

1 ogórek konserwowy

1 awokado

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ cytryny

Sól i pieprz

2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)

Jabłko, ogórek, awokado kroimy w kostkę. Dodajemy zielony groszek i komosę ryżową. Miksujemy oliwę, cytrynę, sól i pieprz. Posypujemy chia przed podaniem.

 

SOBOTA

koktail na zdrowy brzuch

1 pomarańcza

200 ml maślanki

1 łyżka miodu

1 łyżka siemienia lnianego

1/2 szklanki wrzątku

Siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy resztę składników i miksujemy.

 

Pomarańczowe muffinki z dynią i marchewką

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki mąki np. orkiszowej albo z amarantusa

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka miodu

szczypta soli

1/3 szklanki tartej marchewki

1/3 szklanki tartej dyni

½ pokrojonej pomarańczy

jajko

łyżka oleju rzepakowego

 

Wymieszac suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól), oddzielnie pozostałe ingredienty, następnie powoli je ze sobą wymieszac. Włożyc do form muffinkowych i piec ok 12-15 min w temperaturze 220 stopni.


NIEDZIELA

koktail na dobrą pamięc

1 grejpfrut

1 ogórek zielony

1 suszona śliwka

1 łyżeczka goji*

1/2 szklanki gorącej wody

Suszone owoce zalewamy wodą aby zmiękły na ok.30 minut. Ogórek i grejpfrut wyciskamy w sokowirówce lub w wyciskarce do soków. Miksujemy owoce z wodą w której się moczyły i łączymy w wyciśnietym sokiem.

 

Idealne na niedziele: lody domowe

Pierwsza warstwa:

½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego

1 szklanka truskawek, malin lub wiśni

3 rozmoczone i zmiksowane daktyle lub łyżeczka miodu do smaku – nie musi być go dużo bo kolejna warstwa będzie słodka.

 

Druga warstwa:

2 banany,

1 szklanka jagód

 

Trzecia warstwa:

10 namoczonych w gorącej wodzie daktyli

garść orzechów np. laskowych

2 -3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżeczka karobu

 

Zmiksowac wszystkie składniki, każda warstwa oddzielnie. Układac w naczyniu do lodów warstwami. Zamrozic.

--------------------------------------------------------------------------------

SŁOWNICZEK:

Tahini – pasta z sezamu. W medycynie Wschodu zaleca się olej i nasiona na źle pracujący przewód pokarmowy.

Chia – nasiona szałwii hiszpańskiej. Poprawia pamięc, koncentrację i wspomaga pracę mózgu.

Goji – jagody pochodzące z Chin. Bogate w kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu a zawarte w nich luteina i zeaksyntyna chronią siatkówkę oka.

Quinoa – czyli komosa ryżowa, znana również jako "zboże Inków", jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Komosa ryżowa zawiera nadzwyczaj wysoką, jak na roślinę, ilość białka, wszystkie niezbędne aminokwasy, wapń, żelazo, miedź, fosfor, witaminy z grupy B. Quinoa nie zawiera też glutenu.

 

 

Wróć

Zapisz się na nasz newsletter!