„Kipi kasza” – przepisy z warsztatów kulinarnych

Placek z kaszy jaglanej

 

Składniki:

1, 5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

1 por

garść rodzynek

pęczek koperku

sól, pieprz, oliwa

 

Przygotowanie:

Pory pokroić drobno, zeszklić na oliwie. Dodać przyprawy i rodzynki. Koperek posiekać, jajko rozdzielic. Białko ubic na sztywno a żółtko doda jedynie roztrzepane. Wymieszać kaszę, jajko, duszone pory i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozsmarować masę na pergaminie warstwą 2cm, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stC i piec 15 minut. Podzielić na kwadraty, lub wyciąć kółka, podawać od razu lub odsmażone na oliwie. Podawać z tzatzykami: jogurt, czosnek, ogórek.

 

Kasza jaglana na ostro

 

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 cebula

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

250 g kaszy jaglanej

700 ml mleka sojowego zmieszanego pół na pół z wodą (lub inne roślinne)

100 g ostrego tartego sera

natka pietruszki

sól/pieprz

 

Przygotowanie:

Olej rozgrzać w dużym garnku o grubym dnie. Włożyć cebulę, czosnek i paprykę, smażyć ok. 4 minut. Dodać kaszę jaglaną, smażyć dalsze 2-3 min. do zrumienienia. Mleko z woda podgrzać, wlać do garnka z kaszą, zagotować, raz zamieszać i gotować 20 min. na małym ogniu. Wymieszać z serem i natką, doprawić, podawać od razu.

 

Knedle z kaszy jaglanej

 

Składniki:

półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej

trzy łyżki wody lub mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej

kilkanaście małych śliwek – węgierek

cukier

jogurt lub śmietanka do polania

ew. 20 dag zmielonego, białego sera

Przygotowanie:

 

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć kilka chwil, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie pachnieć. Przepłukać wrzątkiem na sicie, zalać w garnku gorącą wodą (ok.1,5 cm nad powierzchnię) i gotować ok. 15 minut. W trakcie uzupełniać wodę, gdyby szybko się wchłaniała. Ostudzić lekko (gorąca kasza tępi ostrze blendera), dodać łyżkę wody lub mleka i zblendować na mus. Do kaszy dodać mąki i ser, zagnieść wszystko razem na ciasto. W kwestii sera: można go dodac choc niekoniecznie, jednak kwaśny dodatek dobrze wpływa mym zdaniem na smak ciasta.

Gdyby ciasto było bardzo luźne czy klejące dodać łyżkę, dwie mąki ziemniaczanej i nieco pszennej, choć niezbyt dużo, bo będzie zbyt twarde. Dłonie oprószyć mąką lub nasmarować olejem, odrywać kawałki wielkości małej mandarynki, rozgnieść na placuszek, położyć na środek śliwkę bez pestki, dodać dużą szczyptę cukru i zaklejać tocząc kulkę na podsypanym mąką blacie lub desce. W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Gotować knedle mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie przywarły do dna, ok. 3-4 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć na półmisek. Śmietanę lub jogurt lekko osłodzić, ja ubiłam mikserem by był bardziej puszysty. Niektórzy lubią do knedli dodatek lekko przyrumienionego masła z tartą bułką.

 

Przepis na pęczotto z granatem

Składniki:


kasza pęczak 500 g
2 marchewki
1/2 selera
1 nie duża cebulka
olej rzepakowy do smażenia
wino białe - szklanka
bulion warzywny 1l
granat 1 szt
bryndza ok 100g.
natka pietruszki
sól/pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:


Kaszę trzeba wypłukac na sitku. W dużym rondlu podsmażażyc na oleju pokrojone w kostkę: cebulkę, marchew, seler i chwilę dusic. Dodac kaszę i szybko mieszajac. Wlac wino i nadal mieszac. Kiedy wino odparuje dolewać bulion, stale mieszając kaszę. Posolic.
Postępujemy tak, jak w przypadku przyrządzania risotto z tym, że kasza mniej chłonie płyny i warto ją przykryć pokrywką i dać spokojnie się poddusić, ale nie zapominając o przemieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna rondla. Kiedy kasza jest miękka wyłączyc ogień pod rondlem. Potem dodac natkę pietruszki, pokruszoną bryndzę, która zacznie się rozpuszczać w gorącej kaszy i ziarenka granatu. Będą przyjemnie chrupały w towarzystwie miękkiej i aromatycznej kaszy.

 

 

Budyń z kaszy mannej

 

Składniki:

1 szkl. kaszy mannej

2 szkl. mleka

Otarta skórka z jednej limonki

Sok z jednej limonki

2 łyzki miodu

Laska wanilii

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Garść podprażonych płatków migdałów

Sok z jednej pomarańczy

Skórka z pomarańczy

Ocet z kwiatów bzu

Karmelizowany tatarak

 

Sposób przyrządzenia:

Zagotować kaszę z mlekiem, otartą skórką z limonki i ponarańczy, laską wanilii szczyptą soli, pieprzu. Cały czas mieszać. Jak kasza się ugotuje przełożyć do blendera, dodać sok z limonki i pomarańczy, ocet z kwiatów bzu, miód płatki migdałów i zblendować na gładki krem. Przełożyć do miseczek, udekorować kwaśnym musem (my użyliśmy musu z rabarbaru), filecikiem z pomarańczy i plasterkiem tataraku (można pominąć) – lub wg własnego uznania.

 

 

Wróć

Zapisz się na nasz newsletter!