Wydarzenia

Wiśniobranie 2016

 

 

Głownym celem będzie zbiór wiśni odmiany Łutówka z ekologicznego sadu rodziców Joanki Szewczyk w Ziemięcinie. Głównym tematem będzie warsztat nalewkowy o mocno wiśniowym zabarwieniu wraz z przygotowaniem owoców pod nalewkę. Dodatkowo przewidziany jest wykład o alternatywych metodach drylowania. Wymienimy się wiśniowymi przepisami (prosimy w miarę możliwości o przygotowanie swojego sztandarowego przepisu na wiśnie dla potrzeb koordynatorek tak aby mogły je rozesłac po imrezie do innych uczestników wiśniobrania).

 

Dla dzieci przewidziane jest „praca” przy kaczkach, gąskach i kurach: ścielenie słomą, karmienie i podbieranie jaj. Dla wszystkich możliwe ognisko i pływanie łódką po stawie. A także przejażdżka po okolicy ciągnikiem z wagonikami na skrzyniopalety i ludźmi w środku. Wozić będzie osobiście Joanka.

Gospodarze udostępniają nam teren od 9 do 20. Można przyjechac rano można też zostac do wieczora i zrobic ognisko. Mamy jednak plan...

Plan Wiśniobrania

10.00-11.00 – zbiór wiśni

11.00-12.00 – warsztaty z alternatywnych metod drylowania

12.00-13.30 – przygotowywanie:

  • sosu wiśniowego do szaszłyków,

  • kreatywne przygotowywanie autorskich szaszłyków,

  • ubijanie masła,

  • smażenie wiśniowego dżemu,

ORAZ

  • warsztat nalewkarski

     

13.30-14.00 robienie szaszłyków w piecu,

14.00-16.00 oddamy się przyjemności jedzenia.

 

Na miejscu poza wiśniami będzie można zakupic przetwory lokalne w tym debiutujące soki wiśniowe w 100% z jednego gatunku (łutówka, debreczyńska). A także dżemy, nalewki szanownego Taty Joanki oraz jajka od sąsiadki i ekologiczne jabłka (papierówki ...ach!). Cena wiśni to 5zł/kg (płacimy ceny hurtowe za wiśnie ekologiczne).

 

Zapraszamy do wspólnego spędzenia czasu!

Śledźcie nasz profil facebookowy.

zapisy: ewatinaszafran@gmail.com

cena biletów: 15 zł osoba dorosła, dzieci free

 

Więcej...

Wyjazd Studyjny SF - maj 2015

Najpierw zabierzemy Was do fabryki serów w Radzyniu Podlaskim gdzie powstają znane i cenione Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK ma ponad stuletnią tradycję z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Pierwszy zakład mleczarski w powstał w latach 30-tych ubiegłego wieku.  Obejrzymy jak wygląda proces produkcji sera i będziemy mogli zaopatrzyć się w przyzakładowym sklepiku. Następnie pojedziemy do Cegłowa, gdzie metodami tradycyjnymi wytwarzany jest ser kozi, znajdujący się na najsmaczniejszej liście ministerialnej http://www.minrol.gov.pl/. Na miejscu będzie można kupic  także inne ekologiczne produkty z gospodarstwa.  

Po tych inspirujących i do cna serowych doznaniach zabierzemy Was na piknik, gdzie w spokojnej atmosferze i przyjemnych okolicznościach przyrody miło się posilimy. Idealnie, prawda?

Szczegóły wkrótce!

Więcej...

Jak skutecznie uciec z miasta?

KIEDY: 19 kwietnia (niedziela) godz. 11:00

GDZIE: VitalBistro Bar, ul. Jagiellońska 55A

Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu Być Slow.
Tym razem zastanowimy się o tym JAK SKUTECZNIE UCIEC Z MIASTA.

Ucieczki z miasta to nowy, ogólnoeuropejski trend.
Tęsknotę za wsią sielską i anielską, za ciszą i spokojem, których brakuje mieszkańcom dużych miast, skutecznie podsycają literatura popularna, seriale telewizyjne czy filmy w stylu "U pana Boga za piecem"
Z raportu "Polska wieś 2014" wynika iż wiejska populacja przybyszów z miasta stanowi dziś w Polsce 8 procent. A około 40 procent mieszczuchów chciałoby się przeprowadzić na wieś.

Podczas naszego slowfoodowego spotkania o tym jak naprawdę żyje się na wsi i jak skutecznie na nią uciec z miasta opowiedzą nam zaproszeni goście:
Ewa i Marcin Wiechowscy z Włodowa
Katarzyna i Grzegorz Łaski ze wsi Złotna
Joanka Szewczyk z Ziemięcina

Całość poprowadzi nasz ulubiony dziennikarz kulinarny Paweł Loroch.

Więcej o naszych gościach:

Ewa i Marcin
Ona - biotechnolog, on - absolwent psychologii. Podczas pobytu w Anglii, wzięli udział w jednym z kursów Cider and Perry Academy. Kiedy więc trzy lata temu przenieśli sie na Warmię mieli już pomysł - założyć własną, lokalną cydrownię. Z pierwszego ogólnopolskiego konkursu cydrowego o medal Enoexpo 2014 przywieźli 6 medali, w tym dwa złote. Cydr z Kwaśnego Jabłka niewiele ma wspólnego z tymi, które możemy kupić w supermarketach. To "wyższa szkoła jazdy". Przekonacie się sami podczas spotkania.

Kasia i Grzegorz
Gdy praca w korporacji stawała się coraz mniej satysfakcjonująca postanowili wyprowadzić się z Warszawy. W 2011 roku kupili diwe kozy, dziś mają ich około setki. Pierwsze sery wyprodukowali wiosną 2012 roku. Mimo krótkiego stażu w serowarstwie mają już pierwsze sukcesy. Ich sery ceni guru zagrodowego serowarstwa Gienio Mientkiewicz. Dostali tez nagrodę podczas ogólnopolskiego festiwalu Święto Wina i Sera we Wrocławiu.

Joanka
Po studiach na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie postanowiła wrócić do Ziemięcina na Mazowszu gdzie większość jej licznej rodziny zajmuje się sadownictwem. Joanka to urodzona aktywistka. Wspiera rozwój branży rolnictwa ekologicznego, promuje inicjatywy Rolnictwa Wspieranego Społecznie, organizuje u siebie Wiśnio i JabłkoBranie w ramach, którego konsumenci przyjeżdżają do gospodarstw i sami zrywają owoce.

Podczas spotkania będziecie mieli możliwość zakupu: cydrów, kozich serów, soków oraz olejów tłoczonych na zimno, przetworów owocowych, miodów, piwa na własnym słodzie i chmielu, chleba.


Dobra wiadomość dla rodziców:

W czasie spotkania planujemy warsztaty kulinarne dla dzieci (6~12 lat). Zrobimy razem drożdżówki.. Czemu drożdżówki? Bo domowe to zupełnie co innego no i przecież wiadomo, że nie ma mowy o żadnym następcy tego smacznego ciasta. Zwłaszcza w "sreberku".

Chętni do zapisu dzieci proszeni są o zgłoszenie tego w mailu do dnia 15 kwietnia br:) - ilośc miejsc ograniczona więc kto pierwszy ten ... - varsavia@slowfood.waw.pl

 

Będzie też możliwość zagrania w pierwszą na polskim rynku kulinarną planszówkę. Dla najmłodszych do zabawy, dzięki uprzejmości Sante, kulinarne pluszaki



MIEJSCE: VitalBistro Bar na Jagiellońskiej (tam gdzie ostatnio tak dobrze nam się "kaszowało")


Partnerzy wydarzenia:
Sante
VitalBistro Bar
EkoJabłka z Ziemięcina
Kwaśne Jabłko
Kozia Farma Złotna
oleje na zimno od Jerzego
Tomek i Mela - miody/przetwory/powidła śliwkowe wędzone,
Mariusz z Chłopów Bosych - piwa (na własnym słodzie i chmielu), zboża i chleby.

Więcej...

Slowfoodowe Śniadanie Filmowe

W listopadowe niedzielne przedpołudnie przy śniadaniowych stołach zasiada 250 osób. Tym razem nie słuchamy muzyki, wsłuchujemy się w dźwięki tego co na talerzu ....

Więcej...

Zapisz się na nasz newsletter!